Peter Zumthor - Atmosféry

28. prosince 2022, autor: Fíca

Atmosféry je kniha švýcarského architekta, laureáta Pritzkerovy ceny, Petera Zumthora. Jedná se o přepis přednášky pronesené v rámci literárně-hudebního festivalu ,Cesty krajinou'. Pokud chcete číst o teorii architektury a hledáte něco lehkého na začátek, těžko najdete lepší dílo.

Jak název napovídá kniha se zabývá aspekty, které se podílí na vytvoření atmosféry místa. ,,Věci a lidé na sebe vzájemně působí." Náplň a život prostoru jsou nezbytné pro náladu a pocit přítomných. Ale samotná podoba místa ovlivňuje způsob našeho vnímání. Není atmosféry bez prostředí. A právě elementy, které Peter Zumthor považuje za ty nedůležitější, jsou předmětem knihy Atmosféry.

Peter Zumthor. Atmosféry (str. 18-19). Nakladatelství Archa. 2013.

Kraťoučká kniha Atmosféry je doslova na přečtení za jedno odpoledne. Je čtivá a snadno srozumitelná.

Mezi výše zmíněné aspekty architektury autor zařadil například zvuk prostoru, magii skutečnosti, stupně intimity nebo souznění materiálů. Z tohoto výčtu je doufám docela jasné, že se pohybuje někde na hranici mezi objektivním fyzičnem a subjektivní abstrakcí. Sám sebe se ptá, jak může pomocí hmotných prostředků navrhnout architekturu, která nabyde nehmotných kvalit. A popisuje fenomény, na něž se soustředí, aby zvýšil své šance k dosažení zavdaných cílů. Ve všech tématech si dává záležet na tom, aby jeho divák (nebo čtenář) nesestoupil k pouze technickému chápání jednotlivých elementů, a tak mluví o ,,stupních intimity" místo ,,měřítka v architektuře", o ,,světle na věcech" místo ,,světla v architektuře". Elegantním způsobem potom přibližuje čtenáři přidanou hodnotu, která v architektuře může vznikat, když se podaří stavební konstrukcí vytvořit prostředí s atmosférou.

Zumthor (přestože je sám držitel řady ocenění a jeho dílo se často objevuje v architektonické literatuře) říká, že odborný kritický úspěch pro něj mnoho neznamená. Naopak i odbornou veřejností nezaznamenaná budova, která se ,,stane součástí životů lidí" nebo dům, na který si někdo za mnoho let ,,vzpomene", to jsou věci které se Peteru Zumthorovi ,,líbí o hodně víc".

Peter Zumthor. Atmosféry (str. 34-35). Nakladatelství Archa. 2013.

Nezbývá než knihu doporučit všem, kdo se chtějí dozvědět něco málo o uvažování jednoho z nejvlivnějších architektů současnosti, a také všem architektům a stavitelům, kteří ji ještě nečetli.

vytvořil JAKUB FICENEC

instagram/archikoutek

special thanks to Landy ent.