JOJO ranch, Beroun-Zdejcina

ZADÁNÍ
Náplní ATZ2 2024/25 bude návrh drobných ubytovacích objektů a kulturního vybavení pro JOJO ranch, Beroun – Zdejcina. Studující ve skupinách připraví rozvržení úprav areálu a rámcově navrhnou zázemí pro kulturní akce (jednoduchý multifunkční venkovní prostor pro koncerty, workshopy, vystoupení, komunitní aktivity apod.).

Bude se jednat především o jednoduché zastřešení.

Poté každý/á zvlášť navrhne objekt pro ubytování v návaznosti na společné řešení.

Předpokládáme, že svažitost terénu a výhledy do okolní krajiny budou zásadním faktorem ve vašem návrhu.

Inspirujte se podobnými areály v České republice i v zahraničí, ať již zrealizovanými nebo jen v konceptu.

POPIS LOKALITY
Zdejcina se nachází severně od města Beroun za hřebenem mezi horou Děd a Ostrý. Celé území se svažuje k severu. Přes okolní polnosti se naskýtá výhled především na obce Hýskov a Stradonice a lesy.

PRŮBĚH PRÁCE
Urbanistické řešení, SWOT analýza a hlavní model řešené lokality bude zpracován ve 4-5 členných týmech. Následně si pak každý samostatně vypracuje svoji část. Práce bude založena na skicování a tvorbě pracovních fyzických modelů. Návštěva místa je nezbytná pro navnímání atmosféry, pochopení prostoru a získání prvotních tvůrčích impulzů.

Teamová práce je nezbytnou součástí praxe architekta, proto bude část semestru probíhat i v ateliéru. Věříme, že kromě soutěživosti, která pohání studenty k lepším výkonům napomáhá i vzájemná podpora a sdílení informací. Proto budeme rádi, když si budou studující vzájemně předávat poznatky a zkušenosti.

Cílem semestru je především učit se koncepční a účelné prostorové tvorbě v daném kontextu. Nadále vytvořit práce, ze kterých na závěr semestru vytvoříme výstavu se, s níž budeme spokojeni.

Výstava bude v případě zájmu majitelů a provozovatelů areálu později zopakována ve Zdejcině.

ODEVZDÁNÍ PRACÍ
Jelikož chceme, aby Vaše myšlenka - koncept byly tím hlavním, vyžadujeme v ateliéru práci v ruce, tj. ve skicách (ručních nebo je možné po dohodě i v tabletu). Následně probíhá úprava skic postprodukcí ve Photoshopu apod. Zároveň je z naší strany striktně zadán layout prezentace a vzhled finálního modelu.

vytvořil JAKUB FICENEC

instagram/archikoutek

special thanks to Landy ent.